Ordinacija Agora

Podaci firme
Milete Jakšića 3
Novi Sad, 21000
Srbija
Tel.: 0 21 456 438

service description:

Homeopatija
Homeopatija (od grčkih reči homeo, što znači „slično” i pathos, što znači „patnja”) je medinciski sistem čiji je osnivač nemački doktor i hemičar Samuel Kristijan Haneman (1755 – 1843), a zasniva se na 8 principa:

Vitalna (životna) sila
Prijemčivost
Mijazmi
Zakon sličnosti
Dokazivanje
Potentizacija
Davanje samo jednog leka
Pravac izlečenja (Heringov zakon)
Metod lečenja u kom se u potpunosti poštuju navedenih 8 principa naziva se klasična homeopatija. Međutim, tokom vremena iz homeopatije su se razvili i mnogi drugi metodi lečenja, koji iako imaju sličnosti sa homeopatijom to zapravo nisu jer se ne zasnivaju na 8 osnovnih principa homeopatije. O njima ce biti reči kasnije.

SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR
(SLIČNO LEČI SLIČNO)

Zakon sličnosti glasi: svaka supstanca koja kod zdravog čoveka uzrokuje određene fizičke, emotivne ili mentalne simptome izlečiće iste te simptome ako se jave kao rezultat bolesti. Zakon sličnosti je u lečenju prvi primenio švajcarski doktor, naučnik i filozof Paracelzus (1493 –1541).

VITALNA (ŽIVOTNA) SILA

Homeopatija nije ograničena fizičkim nivoom postojanja, nego priznaje postojanje nivoa koji se ne mogu percipirati sa naših 5 čula. Po homeopatskoj filozofiji čovek je Vitalna (Životna) Sila, tj. energija koja se manifestuje na 3 nivoa:

mentalnom
emotivnom
fizičkom
Balans, ili idealno stanje Vitalne Sile, što je njeno prirodno stanje, manifestuje se potpunim mentalnim, emotivnim i fizičkim zdravljem. Međutim pod dejstvom raznih uticaja Vitalna Sila može da izađe iz balansa i to je ono što se u homeopatiji smatra bolešću. Ta bolest će se manifestovati na mentalnom, emotivnom ili fizičkom nivou određenim simptomima, a ta manifestacija je ono što se smatra bolešću u klasičnoj medicini. Sa homeopatske tačke gledišta bolest može postojati samo na energetskom nivou gde se nalazi Vitalna Sila, a sve što se dešava na mentalnom, emotivnom ili fizičkom nivou nije ništa drugo nego manifestacija te bolesti.

Ovakvo poimanje čoveka ne srećemo samo u homeopatiji, nego u svim holističkim medicinskim sistemima, kao što su ajurveda (indijska medicina), kineska medicina, sida medicinski sistem, tibetanska medicina…

Viđenjem čoveka kao energije, homeopatija ne negira shvatanja klasične medicine, nego ih nasuprot tome dopunjuje, zalazeći u oblasti živog bića koje su klasičnoj medicini nepoznate. Homeopatija i klasična medicina su komplementarni medicinski sistemi (complementarius na latinskom znači „dopunski, koji dopunjuje”).